20160703_091124

Dežela zelišč (čebelarstvo in zeliščarstvo) – Margita Vehar

 

Margita Vehar, aktivna poslovna dama, v mladosti športnica in vedno povezana z naravo. Zato je takoj po izgubi redne službe začela s predelavo ptujskega česna na njivi, ki je počivala 30 let. Vendar samo s dopolnilno dejavnostjo na kmetiji ni mogla uresničevati vseh podjetniških idej, zato se je odločila odpreti s.p. in razširit svojo dejavnost na zeliščni vrt in somooskrbo v Polhovem Gradcu. Poleg tega sta se s partnerjem ukvarjala tudi s čebelarstvom, zato sta okrog čebelnjakov nasadila veliko zelišč. Vse skupaj pa je preraslo do pridelave in predelave zelišč. Tako so nastale čajne mešanice, med drugimi tudi Blagajev zeliščni čaj, kot zaščitena blagovna znamka v občini.

Poleg sortnega medu prideluje tudi med z zelišči, med s sokom rdeče pese, cvetni prah. Prav tako se ukvarja konzerviranem povrtnin kot je česen, šalotka, feferoni, fižol, čemaževimi popki, rdeča pesa. Pri njej se najdejo tudi marmelade iz jagodičevja in sadja, zeliščni sirupe in še in še.

S svojim pridelki in izdelki sodeluje na sejmih in festivalih kot so tematski mesečni celjski festivali, miklavževi  in novoletni sejmi, gregorjevi sejmi v Logatcu, sobotni sejmi na Viču v Ljubljani, na Vrhniki, na Logu pri Brezovici, Furmanski sejem v Postojni, Mihaelov sejem v Mengšu in tudi že v nekaterih trgovinah po Ljubljani se najdemo izdelki iz Dežele zelišč.

Ga. Vehar se trudi svojemu delu dodati dodano vrednost, saj svoje znanje in izkušnje deli naprej na predavanjih, ozavešča, še posebej mlado populacijo o zdravem življenju in povezanosti z naravo ter samooskrbe.

 

20160624_222208

IMG_1892