Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
ORGANIZACIJA IN USPEŠNOST PODJETJA SE ZRCALI V DELOVANJU IN ZDRAVJU ČLOVEŠKEGA TELESA

Organizacija in uspešnost podjetja se zrcali v delovanju in zdravju človeškega telesa

Vsako jutro se v stepi zbudi gazela. Ve, da bo morala teči hitreje kot lev, če bo hotela preživeti. Vsako jutro se zbudi tudi lev. Ve, da bo moral teči hitreje kot gazela, če bo hotel preživeti. Ne glede na to ali bežite pred svojimi strahovi ali lovite svoje sanje, morate vstati in dati vse od sebe.  

Zgodba o gazeli in levu 

Naj gre za boj ali beg, oboje izvira kot odziv centralnega živčevja našega telesa, ki telo spravi v akcijo. Tako strah kot strast v telesu poženeta kri, možgani pa dajo ukaz za proces izvedbe boja ali bega. Od tod tudi nauk zgodbe, da moramo v obeh primerih, ne glede na končni izkupiček, dati vse od sebe. Simboliko leva in gazele bi lahko razumeli tudi v obliki nasprotja, ki se zrcali kot moški in ženski pol, kot moč in šibkost, kot telo in psiha. Nekateri pa morda v simboliki prepoznajo povezavo z gospodarstvom in uspehom. Nagrado zlata gazela se namreč podeljuje najhitreje rastočim malim podjetjem, nagrado zlati lev pa najboljšim filmom. V življenju smo vsi kdaj v vlogi gazele ali v vlogi leva. Prav tako imajo podjetja svoja obdobja, ko delujejo kot gazela in obdobja, ko delujejo kot lev. Nenazadnje pa smo tako ljudje kot podjetja istočasno sestavljeni iz leva in gazele. Telo je zdravo in dobro deluje, ko sta gazela – psiha in lev – telo v ravnovesju, ko so strahovi šibkejši od volje, ko je prisotno zavedanje o svojih šibkostih in močeh. Podjetje dobro deluje in je uspešno, ko je lev – vodja v dobrih odnosih z gazelo – delavci, ko so cilji podjetja skladni z delovanjem, ko je prepoznana vloga tako leva kot gazele.      

 

Poglej v podjetje, poglej v telo, podobnost med njima zaznalo bo tvoje oko 

Večkrat slišimo stavek, da je naše telo kot tovarna zaradi vseh kemičnih procesov, ki potekajo v njem. Če ga pogledamo s širše perspektive delovanja in povezanosti vseh delov, lahko rečemo, da je osnovano kot podjetje. Imamo možgane (vodja oziroma direktor), ki upravljajo; hrbtenico (delavci), ki drži in podpira celotno telo; živčevje, po katerem teče komunikacija; strukturo, ki jo določajo organi in celice (oddelki in posamezniki), itd. Vsak del je povezan z vsakim in vsak je enako pomemben. Tako naj bi bilo tudi v podjetju, zlasti v času pred prihodom korporativnega kapitalizma, ki je v ospredje postavilo ločevanje med delavci in lastniki podjetja in uvedlo hierarhijo pomembnosti in nujnosti posameznih oddelkov oziroma posameznikov za uspešno delovanje podjetja.    

 

Ljudje so od nekdaj delili mnenja glede pomembnosti in nepogrešljivosti določenih oseb v podjetju, njihovih funkcij in dela, ki ga opravljajo. Če povemo z drugimi besedami, se pomembnost ljudi v podjetju marsikdaj vrednoti glede na funkcijo, ki jo imajo, glede na vsebino dela, ki jo opravljajo, ali glede na njihov naziv. Torej, pomembno je, kaj delaš, v katerem oddelku si, kakšen naziv in pozicijo imaš. Tako se ljudje naprej delijo na pomembne in manj pomembne. Na tiste, ki vodijo in tiste, ki sledijo. Na tiste zgoraj in tiste spodaj. Na leve in gazele. 

 

Enako ljudje vse prevečkrat gledajo na svoje telo, kot da so nekateri deli telesa pomembnejši od drugih. Nekaterim delom telesa dajejo večjo pozornosti in pomen kot drugim. Zaradi tega nekateri pristajajo na dejstvo, da se lahko določene dele telesa zanemari, saj se lahko živi tudi brez njih. Tako kot naj bi bili nekateri delavci zamenljivi vsak trenutek, nekaterih pa se morda niti ne potrebuje za preživetje podjetja. Pa je res tako?  

 

Eno v vsem in vse v enem  

Delovanje telesa, vseh njegovih funkcij in delov bi lahko opisali kot genialno. Vse teče kot mora. Vse služi svojemu namenu. Vse ima svoj pomen. Kosti dajejo oporo, mišice omogočajo gibanje, vezivno tkivo vrši transport hranilnih snovi, žleze uravnavajo notranjo harmonijo, notranji organi dajejo življenje, itd. Prav za vsak del telesa lahko določimo njegovo življenjsko pomembno funkcijo. Tudi za organe, brez katerih telo sicer lahko živi, a je posledično okrnjeno v svojem delovanju oziroma dodatno obremenjeno preko drugih organov ali delov telesa. Če ostanemo brez organa vranice ali mandljev, to dodatno obremeni delovanje pljučnega sistema. Ta postane dodatno ranljiv, posledično tudi manj odporen na stresne dejavnike iz okolja. Če ostanemo brez enega delavca, mora njegovo delo nadomestiti drugi delavec, ki se ga s tem dodatno obremeni. Če v podjetju ukinemo določen oddelek oziroma v telesu odstranimo določen organ, izgubimo ali vsaj okrnimo določeno funkcijo delovanja telesa. Brez kadrovske službe imamo na primer zelo oteženo organizacijo in delo zaposlenih, kot imamo s slabim hormonskim delovanjem moten proces delovanja celotnega telesa.  

 

Zakaj se je pametno zgledovati po človeškem telesu pri organizaciji dela v podjetju? 

  • Delovanje telesa temelji na svobodnem izražanju. Telo vedno pokaže, kaj mu ni prav. Misli tečejo brez ovir.  
  • Vse v telesu se odvija avtonomno in temelji na samoregulaciji, tudi samoobnova in skrb za zaloge. 
  • Telo ima dobro razvito samokontrolo. Ve, kdaj povečati proizvodnjo določenih hormonov, kdaj dvigniti nivo inzulina, kdaj upočasniti krvni sistem, itd.  
  • V telesu ni hierarhije med posameznimi organi in celicami, ampak soodvisnost. Ne vrednoti se statusa posameznih delov telesa. 
  • Opravljeno delo vsakega dela telesa se vrednoti enakovredno. Vsak del telesa ve, kaj je njegova naloga in jo vestno opravlja. Navodila in interpretacije niso potrebne. 
  • Vsaka celica telesa sodeluje z drugo. Med njimi deluje recipročnost in vzajemnost. Vsak del je podpora drugemu, skupaj pletejo mrežo strukture celotnega telesa.  
  • Vsak sistem v telesu deluje v popolni harmoniji z drugim (npr. hormonski, prebavni, dihalni, reproduktivni sistem, itd.) 
  • Telo ima razvit način prenosa informacij, ki tečejo po celotnem živčevju, in pretanjen način za vzdrževanje ravnovesja v tistih delih, kjer je porušeno.   
  • Sodelovanje med vsemi organi in deli telesa je brezpogojno. Kri in hranila so dostopna vsaki celici, prav tako kisik. 
  • V telesu je vzpostavljena izredna koordinacija med vsemi organi in deli telesa. Vsi procesi tečejo nemoteno, tako gibanje kot presnova.  

Telo brez zdrave hrbtenice ne stoji, podjetje brez zadovoljnih delavcev ne preživi 

Hrbtenica ni samo naša opora in ogrodje telesa. Je glavni steber našega bivanja. Je naša bit. Vse težave hrbtenice zato izvirajo iz težav naše osebnosti, naših vrednostnih sistemov in čustev – naše biti. Že dr. Sarno, priznan ameriški zdravnik, je dognal, da vsaka bolečina hrbta zrcali naše čustveno stanje, našo psihološko blokado. Te blokade v telesu preko uma in čustev prenašamo z besedami in občutki: »ne morem«, »ne znam«, »ne želim«, »sem nemočen/-na«.  

 

Kaj drugega so zaposleni kot hrbtenica podjetja? Njegov vitalni vir. Njegovo ogrodje. Ne pravijo zastonj, da je od stanja hrbtenice odvisno naše zdravje in razpoloženje. Tudi v sodobnih podjetjih se uspešnost podjetja meri po stanju in zadovoljstvu delavcev. Kdo sem? Kaj počnem? Kam grem? Zakaj sem tu? To so vprašanja, na katere znajo odgovoriti zadovoljni delavci. Hrbtenico sestavlja več posameznih skupin vretenc (trtica, križna, ledvena, prsna in vratna vretenca). Enako velja za podjetja in njegove zaposlene, sestavlja jih več različnih oddelkov delavcev (npr. administrativni, kadrovski, operativni, računovodski, itd.) Vsak del hrbtenice ima svojo zgodbo in predstavlja posamezni del našega življenja, naše biti oziroma delovanja podjetja. Vsako vretence, vsak posameznik nosi svojo zgodbo, ki se – v kolikor se zgodba ne more realizirati ali ni slišana  – odraža skozi bolečine, disfunkcijo ali slabšo uspešnost in delovno klimo podjetja. 

 

Če potrebujete nasvet ali svetovanje za izboljšanje organizacije vaših oddelkov in zadovoljstva vaših zaposlenih, so vam v pomoč naši svetovalci in svetovalke.  

 

Za vas piše: 

NINA ŽIVKOVIĆ

 

Nina je dosegljiva na:

nina.zivkovic@cene-stupar.si,

030 646 939​

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

Povezane novice

naturopatija, zdravje, izobraževanje

Ali veste, da se skozi ledvice, vsako minuto pretoči od 1,2 do 1,5 litra krvi? In da se v 24-urah tvori in izloči približno 1 do 2 litra seča?

Ali veste, da v ledvicah nastaja aktivna oblika vitamina D, vitamina o katerem je v zadnjem obdobju precej govora v medijih?

Ali ste vedeli, da drugi četrtek v mesecu marcu vsako leto obeležujemo Svetovni dan ledvic, namen katerega je ozaveščanje o delovanju in skrbi za zdravje ledvic ter preprečevanje in zgodnje odkrivanje kronične ledvične bolezni.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih